Látnivalók

Kertmozi

Kinek nosztalgia, kinek újdonság - a legjobb nyáresti program a kertmozizás.

Szelidi Vadász Társaság

A vadásztársaság célja, hogy a tevékenységére irányadó jogszabályok és szabályzatok betartásával, az erdő- és mezőgazdasági érdekekkel összhangban lehetőséget biztosítson a tagjai számára a vad és ezáltal a környezet és természet védelmében a vadgazdálkodásban és a vadászati tevékenységben történő közreműködésre, illetve vadászati lehetőséget biztosítson az arra jogosultsággal rendelkező tagjai számára.

Dunapataj és Vidéke Horgászegyesület

Kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények és halban gazdag vízterület várja a horgászat szerelmeseit. További információkat Horgászat menüpont alatt olvashatsz!

Kocsis Csaba ornitológussal madárles

A madármegfigyelés mulatságos és egyben tanulságos kikapcsolódás. Ez a növekvő népszerűségének örvendő tevékenység nem csak a megszállott távcsövezőknek ajánlott, de minőségi családi program is lehet!

Bakodpuszta lovascentrum

Dél-Magyarország egyik legszebb turistacentruma. A közel kétszáz hektáros területen olyan ritka állatfajtákkal találkozhatnak, mint a honfoglalás kora óta ismert magyar szürke marha, mangalica konda, racka juh, vagy éppen a gyermekek kedvencei, a szemtelenül „követelőző” szamárcsikók. A pusztába érkező vendégeket csikósok fogadják.

Kodály Zoltán Művelődési Ház (4 km)

Bács-Kiskun megye egyik legnagyobb művelődési háza, melynek alapkövét 1962-ben Kodály Zoltán rakta le, majd 1966-ban avatta fel. Dunapatajon járva itt mondta el életének utolsó nyilvános beszédét. ("Zene nélkül nincs teljes ember.")

dunapataj, horgászat, Vasút utca 2.

Pataji Múzeum (4 km)

A Pataji Múzeum Dunapataj nagyközség közigazgatási területén található kulturális, (nép)művészeti, történeti, néprajzi értékek gyűjtésével, megőrzésével, feldolgozásával és bemutatásával foglalkozik. Ezen kívül a múzeum közművelődési tevékenységet is folytat pl. kiállítások, hangversenyek, iskolai rendezvények és egyéb kulturális események szervezésével. A Pataji Múzeum egyedülálló épületeivel és a bennük található gyűjteményekkel Dunapataj és a Szelidi-tó egyik fontos látnivalóját kínálják a látogatónak. A település és a tó iránt érdeklődő nagyközönség, illetve szakemberek számos érdekességet és információt kaphatnak a Múzeumban. A múzeumnak több épülete van, különböző feladatokkal. Állandó, néprajzi kiállítás a tájházban található. Az erdélyi stílusban épült, kazettás mennyezetű unitárius templomban számos alkalommal kerül sor időszaki kiállításokra – főleg képzőművészeti témában. A Pataji Múzeum lehetőség szerint folyamatosan végez gyűjtést: minden olyan tárgy, dokumentum, fénykép stb. a múzeum gyűjteményébe kerül, amely a községgel vagy a Szelidi-tóval kapcsolatos.

dunapataj, horgászat, Ordasi út 7.

Viski Károly Múzeum (11 km)

A kalocsai Viski Károly Múzeum tíz féle gyűjteményt őríz. A múzeum egyik legértékesebb része a Kalocsai Ásványgyűjtemény, melyet az Ásványok és az élet c. kiállítás mutat be. Ugyancsak a jezsuiták gimnáziumából került a Viski Károly Múzeum tulajdonába a Kalocsai Éremgyűjtemény is. A néprajzi gyűjtemény legértékesebb és legérdekesebb része a textilgyűjtemény, mely a 19. század közepétől napjainkig mutatja be a kalocsai népművészet és népviselet különböző korszakainak emlékeit. A történeti dokumentációs gyűjtemény számtalan érdekes és értékes darabot őriz: archív fotókat, képeslapokat, újságokat, különböző nyomtatványokat, melyek túlnyomó többsége a Kalocsai Sárköz és Kalocsa történetének emlékei, de jelentős számban képviseltetik magukat az országos programok dokumentumai is.

Kalocsa, Szent István király út 25.

Kalocsai székesegyház

A kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyház Magyarország egyik legrégebbi székesegyháza. Az első székesegyházról csak az ásatások alapján vannak sejtéseink. Építése 1050 előtt történhetett, minden bizonnyal még Asztrik érsek idejében. A Szent István-kori székesegyháznak építését a király maga finanszírozta, és személyesen felügyelte az építkezések előrehaladtát. A szájhagyomány szerint, amikor István király Imre herceggel meglátogatta Asztrik érseket, akkor hozták neki hírül Csanád vezérnek Ajtony feletti győzelmét.

Kalocsai Érseki kastély (16 km)

Az érseki palota épületében, pompás barokk környezetben, faragott polcokon, szekrényekben őrzik a 140 000 kötetes főszékesegyházi könyvtárat. A gyűjteményt a XVIII. században alapították. Ritkaságai közül külön említésre méltó a 60 kódex, az 508 ősnyomtatvány, a XI. századból való hártya (pergamen) kézirat, a XIII. században készült Philosophia Aristotelis, egy 1483-ból való kéziratos napló és a Luther Márton által használt, névaláírásával ellátott biblia. A nyitva tartási időben is csak előre bejelentett csoportokat fogadnak.

Kalocsa, Hunyadi János utca 2.

Népművészeti Ház (16 km)

A tájház jellegzetes kalocsai motívumokkal díszített, eredeti berendezésekkel ellátott parasztház. A tiszta szoba kalocsai mintás pingálását helyi és Kalocsa környéki paraszt mesterek és pingáló asszonyok készítették.

Kalocsa, Tompa Mihály utca 5-7.

Fazekas Alkotóház (16 km)

Kovács László fazekas műhelye Kalocsán év minden napján (amennyiben éppen nincs vásárban, vagy más rendezvényen) szívesen fogad mindenkit alkotóházában, csak a késő őszi, téli és kora tavaszi hónapokban nem működik teljes kapacitással a ház. Ilyenkor a műhelyt csak korlátozott létszámban lehet látogatni, az alkotóház kiállító termét viszont folyamatosan, reggel 9:00-től estig.

Kalocsa, Kunszent József utca 4.

Paprikamúzeum Kalocsa (17 km)

A kiállítás a kalocsai zárt termesztési körzetben hagyományossá vált kisüzemi termesztés egyes munkafolyamatait, munkaeszközeit --beleértve a feldolgozás és értékesítés fázisait is--, mutatja be a látogatóknak. A kiállítás olyan hagyományokat jelenít meg, melyek ma is jellemzik a Kalocsa környéki falvak paprikatermesztését. A palánta nevelése, kiültetése, kapálása, tolóekézése, kézi szedése az évszázadok alatt kialakult módon és eszközökkel történik. A kézi feldolgozás egyes állomásai, szárítás, megtörés, „csipkedés” és darálás, hagyományokat őriznek, s egyben garanciát is jelentenek a minőségi fűszerpaprika előállítására.

Kalocsa, Szent István király utca 6.

Schöffer Múzeum (17 km)

Schöffer Miklós a kibernetikus szobrászat egyik úttörője és jeles képviselője volt. 1979-ben teljes életművét bemutató anyagot adományozott szülővárosának, melyet múzeumnak átalakított hajdani szülőházában állított ki a város. A múzeum állandó kiállításának anyaga a térdinamikai alkotásoktól a legutolsó, kibernetikusan vezérelt művekig teljes áttekintést ad a világhírű képzőművész munkásságáról. Az állandó kiállítás mellett évente 2-3 időszaki kiállítást is rendeznek kortárs művészek alkotásaiból.

Kalocsa, Szent István király út 76.

Keceli Hadtörténeti múzeum (35 km)

Közép-Európa legnagyobb hadtörténeti jellegű gyűjteménye. A közel 1500 haditechnikai eszköz között harckocsik, páncé­lozott szállító járművek, műszaki kiszolgáló járművek, lövegek, tüzérségi lőszerek, munkagépek és számos légijármű, vadászgépek, bombázók, szállítógépek, helikopterek, rakéták találhatóak több mint 3 hektáron. Emellett kézifegyver történeti kiállítás, tüzérségtörténeti kiállítás, szoborpark és makett-kiállítás ad méltó képet a magyar és magyar vonatkozású hadtörténelemről.

Kecel, Rákóczi Ferenc utca 175.

Hajósi pincefalu (39 km)

A mintegy 1300 présházból álló Pincefalu. A Pincefalu szabályos utcákból áll, amelyeket a présházak és az alattuk elhelyezkedő löszbe vájt alsó pincék alkotnak. Egybefüggően ez a legnagyobb a maga nemében. A kacskaringós utcák, apró présházak hangulata és a messze földön híresen jó borok felejthetetlen élményt nyújtanak az ide látogatóknak. Jellemző fajták Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Kadarka, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres.


Kiskunsági Nemzeti Park

Az 1975. január 1-jén alapított Kiskunsági Nemzeti Park hazánk második nemzeti parkja. Hasonlóan a Hortobágyhoz, ez a táj is az ember és a természet sok száz éves együttélésének emlékeit őrzi. A nemzeti park értékes területei a Duna-völgy szikes pusztái, tavai, a Duna-Tisza közi homokhátság homokbuckái, homokos pusztái, mocsarai, az Alsó-Tiszavidék holtágai és ártéri erdői, a Bácska homokbuckái és dunavölgyi löszpartjai.

Kiskunfélegyházai városháza (72 km)

A szecessziós városháza Kiskunfélegyháza jelképe. A Vas József és Morbitzer Nándor tervei alapján 1909 és 1911 között emelt épület homlokzatán a város címere látható, melyet tulipános motívumok, magyaros ornamentika vesz körül. A majolikadíszítések a pécsi Zsolnay-gyárból származnak.

Kiskunfélegyháza, Kossuth tér 1.

Kecskeméti Gyümölcspálinka-főzde és Kiállítás (72 km)

Az egyik legnépszerűbb magyar hungarikum, a pálinka, annak tradicionális helyszínén, Kecskeméten kap kitüntető figyelmet a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra falai között. A Zwack Unicum Rt. Kecskeméti gyárában a Zwack család történetét bemutató kiállítás, az egykori század elején épült pálinkafőzde, illetve a mostani gyártórészleg tekinthető meg.

Kecskemét, Matkói út 2.

Gyógy- és Élményfürdő, Kiskunmajsa (83 km)

Egész évben folyamatosan működő háromgenerációs fürdő, ahol a család minden tagja felüdülhet a parkosított, sportolási lehetőségekkel is ellátott környezetben, a kül- és beltéri gyógy-, csúszdás-, hullám- és élménymedencékben.

56-os Múzeum, Kiskunmajsa (86 km)

Kiskunmajsán található az ország első és mindmáig egyetlen 56-os múzeuma. Alapítója Pongrátz Gergely, a Corvin köz legendás főparancsnoka, aki saját erőből állított emléket 1956 hőseinek. A kiállított relikviák, fotók, könyvek, dokumentumok, képzőművészeti alkotások jó részét az egykori bajtársak ajánlották fel. A gyűjtemény állandóan bővül magánszemélyek által felajánlott újabb dokumentumokkal és tárgyakkal.

Kiskunmajsa, Marispuszta tanya 244.

Árpád-kori falu, Tiszaalpár (106 km)

A Tiszaalpáron a Millennium alkalmából felépített Árpád-kori falurekonstrukció a környéken folyó ásatások során előkerült településszerkezetet jeleníti meg. Az eredetihez képest kissé „zsúfolt formában“, hiszen a valóságban egy falu 4-6 hektáron terült el. A felépített falurészlet két gazdasági egységet alkot, ahol a mindennapi élet, illetve az állattartás építményei láthatók.

Tiszaalpár, Szent István utca 1.

Hajósi Érseki Kastély, Hajós

A barokk stílusú hajósi kastélyt gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtette 1740-ben vadászkastély céljára, mivel a Hajós környékén elterülő erdőségek igen gazdagok voltak vadban. 1766–67-ben gróf Batthyány József érsek kibővítette a kastélyt, ekkor nyerte el mai formáját. 1907–08-ban árvaházzá alakították át az épületet. A hajósi volt érseki kastély Bács-Kiskun megye legrégebbi, a Dél-alföldi Régió második legrégebbi kastélya, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve is az egyik legjelentősebb épület az Alföldön. A gyönyörűen felújított kastély 2010. szeptembere óta várja a látogatókat.

Redl Kastély, Tompa

A várostól délre, a Bárómajorban található az 1860 körül épült romantikus stílusú kastély, melyet 50 hektáros arborétum vesz körül. A Rédl Béla báró kastélyénak kertjében még látható az egykori tulajdonos kedvenc kutyájának márványból készült síremléke. Az épület pszichiátriai betegek otthona. Nem látogatható.

Vécsey Kastély, Solt

A késő klasszicista kastély 1826-ban épült. A felújított épületben kapott helyet a városi könyvtár. A kastély előtt lévő szép tér is a grófi család nevét viseli. A birtokot, amelyből jelenleg 1,5 hektár van meg, egykor I. Ferenc császár adományozta Vécsey Ágostonnak a grófi ranggal együtt. Kilenc gyermekének egyike volt az a Vécsey Károly tábornok, akit az 1848/49-es szabadságharc bukása után a 13 aradi vértanú közül utolsóként végeztek ki. A soltiak ma is kegyelettel őrzik emlékét. A család kastélyát a város 1983-ban vásárolta meg, és 1986-ban fejezték be a felújítását. Azóta itt működik a 38 ezer kötetes könyvtár és a benne elhelyezett tárló emlékeztet a hős tábornok életére és tetteire.

Fel